keskiviikko 20. helmikuuta 2019

Kuinka purjehtijaksi tullaan?



Ammatillinen koulutus on ollut muutoksen pyörteissä jo useamman vuoden. Vaikka esimiehet tekevät muutosjohtamista jatkuvasti, niin JYMY- hankkeen kautta on tarkoitus antaa koulutuspäälliköille lisää osaamista sekä luoda organisaation yhteisiä pelisääntöjä muutosjohtamiseen.

Tammikuun lopulla kokoonnuimme Kotkaan esittelemään tähän mennessä tuotettua, saamaan toisiltamme palautetta ja suunnittelemaan tulevaa. Erityisesti mieleen jäi päivän lopussa pidetty kierros, jossa eri taustoista tulevat johtajat kommentoivat esityksiämme ja nostivat niistä tärkeinä pitämiään asioita esille. Reserviupseerikoulun everstiluutnantti Timo Hänninen painotti resilienssiä. Vaikka muutostoiminnan tärkein draiveri on organisaation ylin johto, niin työntekijät kuitenkin tekevät muutoksen, ei johto. Tiiminvetäjä ei voi onnistua, jos tiimi ei onnistu. Siksi jokainen työntekijä pitäisi valmentaa siihen, että jokaisen asenne on resilientti. Hyvänä esimerkkinä resilienssistä toimii purjehtija, joka ei voi olosuhteilleen mitään, mutta selviytyäkseen hänen tulee kyetä selviytymään vastaan tulevissa tilanteissa.


Resilienssi on juuri sitä, mitä tällä hetkellä nopeasti muuttuvassa maailmassa kaivataan. Aivan kuin purjehtija saa pidettyä aluksen kurssissa ja löytää tien satamaan kelissä kuin kelissä, samaa resilienssiä tulisi löytyä ammatillisen koulutuksen muuttuvasssa kentässä työskenteleviltä. Ja sitä samaa resilienssiä tulisi riittää jaettavaksi myös opiskelijoille heidän matkallaan kohti oman alansa ammattilaisuutta. Tarvitaan toki myös selkeitä prosesseja ja kannanottoja, mutta edesauttaako niiden jakaminen resilientin asenteen kasvamista? Miten purjehtijaksi tullaan?




 

Jymy länsi – ryhmään kuuluu kolme organisaatiota: Länsirannikon koulutus Oy WinNova, Sataedu ja Kankaanpään opisto. Teemme jokaisessa oppilaitoksessa hiukan erilaisen muutosjohtamisen mallin kokeilun ja jaamme keskenämme ajatuksia näistä. Tarkoitus on saada toimintamallit juurrutettua osaksi organisaatioidemme johtamisjärjestelmiä.

 



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti